Προ-αστεια-κος: Επεισόδιο Νο 12345


Παρασκευή βράδυ, φεύγω αργά από το γραφείο και καταφέρνω να ακυρώσω το εισιτήριό μου στις 21.00 στο σταθμό Πεντέλης του Προ-αστεια-κου. Δεν φαίνεται να περνάει κανένας συρμός, και ο κόσμος στην αποβάθρα είναι αρκετός.

Αυτός ο τύπος με τρομάζει... ποιός είναι?
Σε κάποια φάση περνάει ο συρμός προς Κιάτο, οπότε η μισή αποβάθρα αδειάζει. Εμείς οι υπόλοιποι περιμένουμε το συρμό προς το αεροδρόμιο. Βλέπω μια ανακοίνωση που λέει ότι δρομολόγια προς το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται κάθε ΧΧ:00, ΧΧ:30 (αν θυμάμαι καλά, αυτό ήταν σε παρένθεση για άγνωστο λόγο) και ΧΧ:45.

Trapped mouse
Το ποντίκι, επάνω δεξιά, κοντά στην πόρτα
Φαντάστηκα ότι μόλις έχασα το δρομολόγιο των ΧΧ:00, οπότε περίμενα  μαζί με τους υπόλοιπους (που ήταν στην αποβάθρα πριν από εμένα) το επόμενο δρομολόγιο. Στο μεταξύ, για να περάσω την ώρα μου, προσπαθούσα να βγάλω φωτογραφία ένα ποντίκι που έπαιζε μέσα στον ακινητοποιημένο εδώ και πολλούς μήνες ανελκυστήρα του σταθμού. Δυστυχώς ο φωτισμός ήταν χαμηλός και το ποντίκι πολύ ευκίνητο, οπότε η φωτογραφία δεν είναι πολύ καθαρή…

 

Τελικά η παρένθεση προφανώς υποδείκνυε ότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα χαθεί, οπότε στις 21.50 ήρθε ο συρμός προς Αεροδρόμιο! Ενθουσιασμένοι, όσοι μπορούσαν να περιμένουν 50 λεπτά στην αποβάθρα και δεν είχαν ήδη φύγει, μπήκαμε μέσα στα βαγόνια. Εκεί ο προαστιακός μας επιφύλασσε μια ακόμη έκπληξη, αφού μας γύρισε στην κυριολεξία 10 χρόνια πίσω και μας έκανε να νοιώθουμε νεώτεροι!

Ten Years After
Ο προαστιακός μας γυρίζει δέκα χρόνια πίσω!
 Εικόνα διάλυσης: Απορρυθμισμένα ρολόγια, σβησμένοι πίνακες δρομολογίων, ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες, αργοπορημένα (για πολλούς λόγους δρομολόγια)… γιατί? Δεν πληρώνουμε κανονικά το είσιτήριό μας? Δεν δικαιούμαστε τις παροχές κάθε σταθμού? Πώς γίνεται να πληρώνουμε το ίδιο κόμιστρο για τον υπο διάλυση προαστιακό και για το μετρό που λειτουργεί κανονικά? Στην τελική γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση να ξέρουμε τι γίνεται?

Για να μην παρεξηγηθώ, ο προαστιακός είναι το αγαπημένο μου ΜΜΜ. Μπορεί το μετρό να είναι πιο καινούριο, πιο καθαρό και πιο συνεπές σε όλα του (καί σίγουρα value for money σε σχέση με τον προαστιακό), αλλά ο προαστιακός είναι τρένο. Είναι άλλος τρόπος μετακίνησης. Θυμίζει διαδρομές στο εξωτερικό, ταξίδια εκτός πόλης. Το μετρό είναι αστικό, ο προαστιακός είναι προαστιακός. Τελεία και παύλα. Απλά ας βρεθεί ένας τρόπος να λυθούν τα προβλήματα που τον βασανίζουν και βασανίζουν και εμάς μαζί του…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s