Sanyo Xacti VPC-CG20


Με την ευκαιρία της γέννησης του γιου μου αποφάσισα να αγοράσω για πρώτη φορά μια ψηφιακή βιντεοκάμερα. Ήθελα να απαθανατίσω τις κινήσεις του, τα πρώτα του βήματα, τα γελάκια του και η ψηφιακή φωτογραφική δεν με κάλυπτε. Δεν χρειαζόμουν κάτι ακριβό ή με πολλές δυνατότητες: Ήθελα κάτι για χρήση κυρίως μέσα στο σπίτι, όπου ο μικρός περνούσε τους πρώτους του μήνες, οπότε καλά αποτελέσματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Για να εκμεταλλευτώ και την καινούρια HD τηλεόραση, έψαχνα μοντέλο που να τραβάει βίντεο HD, έστω και όχι full. Επιπλέον ήθελα να έχει μικρές διαστάσεις (= μεγάλη φορητότητα), εγγραφή σε κάρτα SD (= συμβατότητα με πολλές συσκευές), ένα μικρό zoom και τις βασικές λειτουργίες, χωρίς πολλά-πολλά. Κυρίως καλή ποιότητα και χαμηλή τιμή.

Στην αναζήτησή μου είδα διάφορα μοντέλα κυρίως από Samsung & Sanyo και δυσκολευόμουν να καταλήξω. Είδα δείγματα στο youtube και διάβασα reviews & tests, σύγκρινα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και πάλι δεν μπορούσα να βγάλω άκρη. Τελικά ένα δείγμα που μου έστειλε ο φίλος μου ο Αλέκος με βοήθησε να καταλήξω με κλειστά μάτια στη Sanyo CG10. Το δείγμα ήταν από κλειστό χώρο, όπου τα χρώματα ήταν σωστά, ο κόκκος ελάχιστος και η κίνηση πολύ ομαλή. Αυτό ακριβώς που χρειαζόμουν!

Επόμενο στάδιο ήταν η αγορά: Αρχικά κοίταξα στο Skroutz όπου είδα και το δίδυμο αδελφάκι της CG10, τη CG20 με video Full HD και σχετικά μικρή διαφορά στην τιμή. Οι τιμές στην Ελληνική αγορά ήταν τσιμπημένες και στράφηκα στην Ευρωπαϊκή αγορά. Εκεί τα πράγματα ήταν μάλλον καλύτερα, αφού το πακετάκι κάμερας-κάρτας SDHC-δεύτερης μπαταρίας έπεφτε κάτω από το ψυχολογικό όριο των €200. Δυστυχώς όμως χρειαζόταν περισσότερο από μία εβδομάδα για να φτάσει στα χέρια μου και πλέον είχε φτάσει η βάπτιση του μικρού. Οι επαφές μου με καταστήματα στην Αθήνα ήταν ανεπιτυχείς, αφού είτε δεν απάντησαν στα emails είτε χρέωναν περισσότερα μεταφορικά εντός Αθηνών (με άρνηση παραλαβής από το κατάστημά τους) από ότι χρέωνε το Amazon για αποστολή από Αγγλία! Τελικά, και αφού είχα φάει τον κόσμο σε αγγελίες σε διάφορες ιστοσελίδες, την τελευταία στιγμή (Παρασκευή αν θυμάμαι καλά – Κυριακή ήταν η βάπτιση) βρέθηκε ένα παληκάρι που την πουλούσε καινούρια στο κουτί της (σφραγισμένη) σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή των καταστημάτων. Άμα σε πάει… τελικά κανονίσαμε συνάντηση με το παληκάρι στον προαστιακό στο Κορωπί, την είδα στο κουτάκι της και επιτέλους την είχα στα χέρια μου!

Από τότε έχω τραβήξει αρκετές ώρες βίντεο, κυρίως μέσα στο σπίτι αλλά και έξω. Πρόλαβα τα πρώτα βήματα του μικρού, τα χαμόγελά του, τα παιχνίδια του, όλα. Η ποιότητα της εικόνας είναι παραπάνω από ικανοποιητική, ακόμα και σε χαμηλό σχετικά φωτισμό. Όταν όμως σκοτεινιάσει αρκετά, τότε εμφανίζεται κόκκος και τα χρώματα αλλοιώνονται ελαφρά. Το 5x οπτικό zoom φαίνεται αρκετό χωρίς την ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας. Η μπαταρία κρατάει λίγο περισσότερο από μία ώρα, ενώ τα 4GB της κάρτας που πήρα κρατάνε περίπου 40-45 λεπτά σε ανάλυση 1280×720/30fps (το μέγιστό της είναι 1920×1080 @60fps), άρα ταιριάζουν μια χαρά. Η δεύτερη μπαταρία, όχι αυθεντική από τον Δήσιο, κόστισε €7,90 και κρατάει σχεδόν το ίδιο με την αυθεντική. Έτσι γλύτωσα και το ebay με τις αμφιβόλου ποιότητας κινέζικες μπαταρίες.

Οι φωτογραφίες είναι μέγιστης ανάλυσης 10ΜΡ αλλά δεν εντυπωσιάζουν. Εξάλλου τα ράσα δεν κάνουν τον παπά ούτε τα megapixel την καλή φωτογραφική. Το φλας είναι αρκετά δυνατό και συχνά χρειάζεται, ενώ διάφορες επιπλέον δυνατότητες που έχει η κάμερα έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα.

Ελπίζω αυτό το μηχανάκι να μείνει στα χέρια μου για πολύ καιρό και να τραβήξω πολλές ώρες βίντεο ακόμα!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s