Το καρτέλ της τυρόπιτας και άλλα ευτράπελα…


Χώρα Νάξου, λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Αρκετός κόσμος, ακόμα και τουρίστες που δεν πτοήθηκαν από την ακρίβεια του τουρισμού στην Ελλάδα (που φτάνει στα όρια τις αισχροκέρδειας ορισμένες φορές), τις συνεχόμενες απεργίες, τα τρομοκρατικά χτυπήματα κλπ.

Κάναμε τις δουλειές μας και είπαμε να φάμε μια τυρόπιτα στο πόδι, πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Μπαίνουμε σε έναν από τους κεντρικούς φούρνους, η απλή στρογγυλή τυρόπιτα €1,90! Μεταβολή και συνέχεια στη βόλτα μας. Φτάνουμε στο κεντρικότερο τυροπιτάδικο της Χώρας, που έχει πραγματικά αμέτρητα σφολιατοειδή και έτοιμα σάντουιτς. Η τιμή της απλής τυρόπιτας (όλως τυχαίως) στα €1,90 πάλι, απλά ήταν τρίγωνη αυτή τη φορά. Και πάλι τραπήκαμε σε άτακτη φυγή από τις τιμές που είδαμε. Φυσικά δεν μας έλειπαν τα €1,90, απλά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι καλύτερο είχαν οι συγκεκριμένες τυρόπιτες από τις άλλες του ενός ευρώ και σίγουρα δεν θέλαμε να ενισχύσουμε το καρτέλ που φαίνεται πως έχουν στήσει κάποιοι συντοπίτες μου…

Είπαμε μετά να κάτσουμε για ένα παγωτάκι, μιας που είχαμε κορακιάσει από τη ζέστη. Το στόμα μου είχε κολλήσει από τη δίψα και είχαμε δει λίγο πιο πέρα από τους φούρνους ένα ωραίο κατάστημα. Μάλιστα τα παγωτά φτιάχνονται καθημερινά με ντόπιο γάλα, σύμφωνα με επιγραφή στο εσωτερικό του καταστήματος και οι γεύσεις φαίνονταν απίθανες (γκοφρέτα, kinder bueno κλπ), οπότε δικαιολογούσαν και το €1,60 που κόστιζε κάθε μπάλα. Αφού καθήσαμε και ετοιμαστήκαμε να παραγγείλουμε, ακολούθησε ο εξής διάλογος:

– Καλημέρα. Τι θα θέλατε?

– Δύο παγωτά, αλλά πρώτα μια κανάτα νερό για να ξεδιψάσουμε.

– Λυπάμαι, δεν έχουμε κανάτα αλλά μόνο εμφιαλωμένο. Τι παγωτά θα θέλατε?

– Δεν κατάλαβα. Το εμφιαλωμένο νερό που προσφέρετε με τα παγωτά το χρεώνετε?

– Φυσικά. Εμφιαλωμένο είναι, οπότε χρεώνεται κανονικά.

– Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε. Γεια σας (και καλοφάγωτα τα παγωτά σας, είπα από μέσα μου!). Σηκωθήκαμε, μαζέψαμε τα πράγματά μας και φύγαμε.

Είναι δυνατόν, σε ένα νησί όπως η Νάξος που είναι γεμάτη πηγές με γάργαρο νερό να υπάρχει κατάστημα που δεν παρέχει νερό βρύσης αλλά μόνο εμφιαλωμένο? Πού τα είδαν αυτά και τα εφάρμοσαν στη Νάξο? Μήπως έχουν μπλέξει τη Νάξο με κάποιο άλλο κοσμοπολίτικο προορισμό? Ο καταστηματάρχης στο χωριό του έπινε μόνο εμφιαλωμένο ή μήπως από καμιά βρυσούλα?

Τελικά ποιός βγήκε χαμένος από αυτήν την ιστορία? Εμείς που είχαμε 20 ευρώ στην τσέπη και πήγαμε και τα ακουμπήσαμε λίγο παραέξω από τη χώρα, όπου βρήκαμε νοστιμότατες τυρόπιτες με €1,20, πήραμε 1L παγωτό στρατσιατέλα  με άλλα πέντε ευρώ και με άλλο ένα ευρώ πήραμε ένα μεγάλο μπουκάλι δροσερό νερό? Μήπως αυτοί που είδαν χρήματα να μπαίνουν στο μαγαζί τους και με τη συμπεριφορά τους τα είδαν να φεύγουν? Προφανώς και πλέον κάθε πελάτης αντιμετωπίζεται σαν πορτοφόλι αλλά λίγος στοιχειώδης σεβασμός δεν βλάπτει…

Φαίνεται πως κάποιοι προσπαθούν μέσα στους 2-3 καλοκαιρινούς μήνες που διαρκεί η τουριστική περίοδος να βγάλουν αρκετά για να κάθονται τους υπόλοιπους 9 μήνες. Δυστυχώς πλέον τα πράγματα έχουν σφίξει για τους περισσότερους από εμάς, που δουλεύουμε 11 μήνες και δεν σκοπεύουμε να δαπανήσουμε στις 20 ημέρες των διακοπών μας όσα βγάλαμε τους υπόλοιπους μήνες. Ίσως κάποιους από αυτούς τους “έξυπνους” καταστηματάρχες τους δούμε αύριο-μεθαύριο στις ειδήσεις να διαμαρτύρονται για την έλλειψη τουρισμού, για το μαρασμό των νησιών ακόμα και το καλοκαίρι και ίσως και για το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Δυστυχώς για αυτούς θα είναι αργά τότε, και θα τους έχουν προλάβει οι εξελίξεις. Όσοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν από τον επιχειρηματικό χώρο, γιατί ακόμα και ο Έλληνας αρχίζει να αποκτά πλέον καταναλωτική συνείδηση. Επιβραβεύει τα σωστά καταστήματα και γυρνά την πλάτη στην αισχροκέρδεια και τις λαμογιές.

Καληνύχτα κύριοι, και καλή τύχη!

Υ.Γ.: Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η διάβαση με το αυτοκίνητο από το Φιλώτι, το μεγαλύτερο χωριό των Κυκλάδων. Το ότι για να το διασχίσουμε χρειαζόμαστε περίπου 15 λεπτά δεν οφείλεται στο ότι είναι μεγάλο, αλλά στο ότι ο καθένας παρκάρει όπου νάναι, χωρίς φυσικά να τρώει κλήση! Πεζοδρόμιο πουθενά, τα ελάχιστα πεζοδρόμια έχουν καταληφθεί από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, πετύχαμε και παρκαρισμένο αγροτικό σε απόσταση 2-3 μέτρα από το πεζοδρόμιο! Οι πεζοί είναι αναγκασμένοι να κινούνται στη μέση του δρόμου και σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται όσοι έχουν καροτσάκι με μωρό
, που παίζουν τη σωματική τους ακεραιότητα κορώνα-γράμματα! Κάποτε πίναμε καφέ κάτω από τον πλάτανο, στο κέντρο του Φιλωτίου. Πλέον η φασαρία από τα διερχόμενα αυτοκίνητα που αγκομαχούν να περάσουν τα κακοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα είναι τέτοια που η περιοχή θυμίζει γειτονιά της Αθήνας!

Κατάσταση τραγική για το “μεγαλύτερο χωριό των Κυκλάδων”, με το μεγαλύτερο πρόβλημα ρυμοτομίας και άναρχης δόμησης. Τόσα χρόνια το ίδιο χάλι, δεν βρέθηκε κανείς να κάνει κάτι για αυτό? Ίσως να αρχίσει η τροχαία να κόβει κλήσεις? Υπάρχει ένα μεγάλο, δημοτικό παρκινγκ με δωρεάν στάθμευση, αλλά οι ντόπιοι έχουν μάθει αλλιώς και βαριούνται να παρκάρουν τόσο μακρυά…

Advertisements

2 thoughts on “Το καρτέλ της τυρόπιτας και άλλα ευτράπελα…

 1. Σχετικά με το νερό μακάρι να ήταν όπως τα λες. Δυστυχώς η ύδρευση στα νησιά είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η παροχή του νερού στα σπίτια δεν είναι πόσιμη και για αυτό το λόγο υπάρχουν κάποιες διασκορπισμένες βρύσες του Δήμου με πόσιμο νερό και οι οποίες είναι αμφιλεγόμενες.
  Επειδή τυχαίνει να έχουμε εξοχικό στη Νάξο, άπαξ και πάμε για λίγες μέρες προτιμάμε τις 6-άδες εμφιαλωμένων παρά τις βρύσες του Δήμου, επιπλέον κόστος αλλά έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο. Οι μαγαζάτορες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό το θέμα.

  Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα με τα υπόλοιπα. Επίσης σημαντικοί θεσμοί όπως Δήμος, πολεοδομία, Κέντρο Υγείας υπολειτουργούν συνειδητά.
  Πραγματικά τείνω να πιστεύω πως αυτό το νησί έχει όλη τη γκάμα εγκληματικών παραβάσεων, από το μπάζωμα ρεμάτων μέχρι κλοπή αρχαίων από ανασκαφές.

  1. Εμείς πάλι τόσα καλοκαίρια στη Νάξο πίνουμε το νερό του δικτύου και δεν έχουμε πάθει τίποτα… δεν διαφωνώ με όσα λες, αλλά θέλω να έχω το δικαίωμα επιλογής ειδικά όταν πρόκειται για ένα αγαθό όπως είναι το νερό. Μου φάνηκε εκβιαστικό το να κάτσεις να φας παγωτό, που θα σε κάνει να διψάσεις, και να σε χρεώνουν αναγκαστικά και το νερό. Όπως είπα και πριν δεν είναι θέμα κόστους αλλά νοοτροπίας…

   Για το Κέντρο Υγείας έχω να πω πολλά… ένα εμβόλιο είχαμε να κάνουμε στο μωρό και δεν βρήκαμε άκρη, αφού ο γιατρός εκεί δεν ήταν συμεβλημένος με το ΙΚΑ. Ο ένας συμβεβλημένος έλειπε σε άδεια (λογικό) και ο άλλος δε χρησιμοποιούσε το εμβόλιο, του οποίου είχαμε ήδη κάνει την πρώτη δόση στο μωρό. Αποτέλεσμα να γυρίσουμε άπρακτοι και να ψάχνουμε στην Αθήνα να κάνουμε τη δουλειά μας. Αλλά όπως τα λες, η Νάξος είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, όπου όλα τείνουν να υπολειτουργούν συνειδητά…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s