Α-μετρό.gr


Ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που είδα τόσο άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού σε κάποια κίνηση: Η απεργία των εργαζομένων στο Αττικό Μετρό ανακοινώθηκε στη ζούλα, αφού ούτε από τα μεγάφωνα ακούστηκε κάτι σχετικό αυτή τη φορά, ούτε στην ιστοσελίδα της ΑΜΕΛ (ούτε και στου ΟΑΣΑ) αναρτήθηκε κάτι…μόνο ένα χειρόγραφο Α4 χαρτί βρήκα κολλημένο στην έξοδο του σταθμού στο Κορωπί, που έλεγε ότι για σήμερα ήταν προγραμματισμένη 24-ωρη απεργία. Τα αιτήματα γνωστά από τις προηγούμενες φορές: Η μονιμοποίηση των συναδέλφων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (καταλύοντας κάθε έννοια σύμβασης ορισμένου χρόνου, αφού την εξισώνουν με την αορίστου!), που προσελήφθησαν κάτω από ομιχλώδεις συνθήκες και η άρνηση των περικοπών στις απολαβές τους (κανένας δεν θέλει περικοπές αλλά ήδη έχουν πληγεί πολλές κοινωνικές τάξεις που αμείβονται σαφώς χειρότερα από τους υπαλλήλους του μετρό και εργάζονται κάτω από σαφώς χειρότερες συνθήκες…). Οι δημοκρατικοί μάλιστα εργαζόμενοι απείλησαν να εμποδίσουν όποιον συνάδελφό τους δεν ήθελε να απεργήσει!

Η απάντηση ήταν άμεση: Η διοίκηση της ΑΜΕΛ προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με τη σειρά του έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία. Επίτελους μπήκε φρένο στην ταλαιπωρία των επιβατών και στην ασυδοσία ορισμένων. Επιτέλους βλέπουμε να γίνονται τα αυτονόητα στην Ελλάδα!

Εάν οι απεργίες αυτές γίνονται για να πληροφορηθούμε εμείς που χρησιμοποιούμε καθημερινά το μετρό τα αιτήματα αυτά των εργαζομένων στο μετρό, τότε το έχουμε εμπεδώσει το θέμα και παρότι συμπάσχουμε και λυπούμαστε για τις οικογένειες που θα βρεθούν στο δρόμο, φτάνει πια!Το καταλάβαμε! Μιλάμε όμως για συμβασιούχους ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!! Προφανώς αυτοί που κανόνισαν τις προσλήψεις είτε ήξεραν κάτι περισσότερο, είτε δεν είχαν τη δύναμη να τους προσλάβουν ως αορίστου. ΕΛΕΟΣ πια με αυτό το θέμα! Στο θέμα τον απολαβών δεν θέλω να επεκταθώ… έχω τη βεβαιότητα όμως, ότι παρότι είμαι κάτοχος πτυχίου πενταετούς ΑΕΙ, μεταπτυχιακού και διδακτορικού, οι αμοιβές μου είναι το πολύ στα 2/3 του χαμηλότερου μισθού υπαλλήλου του μετρό.

Εάν πάλι με αυτές τις απεργίες πιέζουν την κυβέρνηση, τότε χτυπάνε λάθος πόρτα… τα κυβερνητικά στελέχη δεν χρησιμοποιούν μετρό και δεν ιδρώνει το αυτί τους! Εμείς ταλαιπωρούμαστε, που βασιζόμαστε στο μετρό για να πάμε στις δουλειές μας, που πληρώνουμε την κάρτα απεριορίστων €35 το μήνα για να διανύουμε τελικά μεγάλες αποστάσεις με λεωφορεία, στριμωγμένοι σα σαρδέλες μέσα στην κίνηση, που διανύουμε χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουμε στο σταθμό του μετρό και να βρούμε κατεβασμένα τα ρολά χωρίς προηγούμενη ενημέρωση…

Μετρό λοιπόν ή α-μετρό? Έχουμε ή δεν έχουμε μετρό? Έχουμε η δεν έχουμε δικαίωμα στη μετακίνηση? Μπορεί οποιοσδήποτε να μας το στερήσει ασκώντας επανειλημμένως το δικαίωμά του στην απεργία? Έχει κάποιος το δικαίωμα να απαγορεύσει το δικαίωμα συναδέλφου του στην εργασία? Και τέλος, μπορεί επιτέλους ΚΑΘΕ πράξη μας να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ώστε να μάθουμε να λειτουργούμε με σύνεση χωρίς να παραβιάζουμε τα δικαιώματα των υπολοίπων?

Advertisements

One thought on “Α-μετρό.gr

  1. –…παρότι συμπάσχουμε και λυπούμαστε για τις οικογένειες που θα βρεθούν στο δρόμο, φτάνει πια!Το καταλάβαμε! Μιλάμε όμως για συμβασιούχους ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!…–

    Πες τα χρυσόστομε. Να αγιάσει το στόμα σου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s