Gadget series – Sweex MP303 mp3 player


Πριν αρκετό καιρό έψαχνα να βρω ένα ζευγάρι ακουστικά για χρήση μέ ένα εξαιρετικά ανθεκτικό Aiptek MP3-310. Το συγκεκριμένο το είχα αγοράσει από το RadioShack για περίπου €110 το 2002, αν θυμάμαι καλά.

Με χωρητικότητα 128ΜΒ, ήμουν αναγκασμένος να μειώνω το sample rate των mp3s που περνούσα στη συσκευή, προκειμένου να στριμώξω περισσότερα αρχεία στη λιγοστή μνήμη της συσκευής. Παρόλα αυτά, παραμένει μια ανθεκτική κατασκευή που πέρασε πολλά όλα αυτά τα χρόνια στα χέρια μου (ειδικά κατά τη διάρκεια της θητείας μου!). Η συσκευή τροφοδοτείται από μία μπαταρία AAA, η οποία της έδινε αρκετή αυτονομία και ήταν πολύ εύκολο να επαναφορτιστεί (πάντα είχα 2-3 επαναφορτιζόμενες στο σακίδιό μου) ή να λειτουργήσει και με αλκαλική μπαταρία, όταν δεν ήταν διαθέσιμες οι επαναφορτιζόμενες (π.χ. κατά τη διάρκεια διακοπών σε camping). Ραδιόφωνο δεν είχε ενσωματωμένο αλλά μόνο στα παρεχόμενα ακουστικά, και λειτουργούσε με μια μπαταρία ρολογιού.

Ψάχνοντας λοιπόν για ακουστικά, το μάτι μου έπεσε σε μια προσφορά της Forthnet, η οποία έδινε ένα mp3 player Sweex MP-303 2GB στην τιμή των €9,90, πιο φθηνά δηλαδή κι από τα ακουστικά που είχα βρει σε ορισμένα καταστήματα! Αποφάσισα λοιπόν να αγοράσω ένα και να κρατήσω τουλάχιστον τα ακουστικά.

Η συσκευή ήρθε με ακουστικά λευκού χρώματος και καλώδιο USB στη συσκευασία της, μαζί με ένα πολύ λιτό εγχειρίδιο χρήσης. Η ίδια η συσκευή είναι πολύ απλή στη χρήση της, με ένα σταυρό με τις βασικές λειτουργίες (Vol+/Vol-, Next/Previous track, Play/Pause), ένα διακόπτη On/Off, δύο leds (ένδειξη φόρτισης/λειτουργίας), μια θύρα mini-USB για φόρτιση / μεταφορά μουσικών αρχείων και φυσικά μια υποδοχή stereo 3,5’’ για τα ακουστικά.

Σαν κατασκευή φαίνεται αρκετά στιβαρή, με περίβλημα από αλουμίνιο (σε εντυπωσιακό χρώμα του χρυσού!) και πλαστικά πλήκτρα. Το “μανταλάκι” στο πίσω μέρος είναι πολύ βολικό και γερό, ιδανικό για να πιάνει σε τσέπες, ιμάντα σακιδίου κλπ. Την έλλειψη οθόνης την είδα ως πλεονέκτημα, αφού σπάνια θα τη χρησιμοποιούσα και ποτέ δεν ψάχνω για ένα συγκεκριμένο τραγούδι από τη λίστα. Οι μικρές του διαστάσεις και το αμελητέο βάρος (μόλις 13g), το καθιστούν ιδανικό σύντροφο για τις καθημερινές μου μετακινήσεις με τις συγκοινωνίες.

Στην πράξη τα πάει αρκετά καλά, με ικανοποιητική αυτονομία (περίπου 2.5-3 ώρες, με ακατάστατες φορτίσεις) και πολύ δυνατό ήχο! Η ποιότητα του ήχου είναι πολύ καλή, ακόμη και με τα παρεχόμενα ακουστικά, τα οποία δεν περίμενα να είναι καλής ποιότητας. Το μανταλάκι είναι γερό και πιάνει ακόμη και σε λεπτές τσέπες.

Μειονεκτήματα? Έχω εντοπίσει 2 έως τώρα. Το κυριότερο είναι η έλλειψη λειτουργίας shuffle. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά ακούω τα τραγούδια σχεδόν με την ίδια σειρά! Σχεδόν, επειδή θεωρητικά κάθε φορά που η συσκευή κλείνει soft (κρατώντας πατημένο το πλήκτρο play και όχι από το διακόπτη On/Off) θυμάται σε ποιό τραγούδι είχε μείνει την τελευταία φορά και συνεχίζει από εκεί. Δυστυχώς όμως, κάθε φορά που συνδέω τη συσκευή με το καλώδιο USB για να φορτίσει και χωρίς να την κλείνω από το On/Off (δεν θα φόρτιζε έτσι ούτως ή άλλως) χάνει τη σειρά και την επόμενη φορά αρχίζει πάλι από το ίδιο κομμάτι! 😦

Αυτά τα δύο μειονεκτήματα συνδυάζονται και μου δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα, γιατί βαριέμαι να ακούω τα ίδια κομμάτια ξανά και ξανά, και μάλιστα με την ίδια ακριβώς σειρά! Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με τη χρήση ενός προγράμματος, του ReOrganize! Το δωρεάν αυτό προγραμματάκι έχει γραφτεί για αυτόν ακριβώς το λόγο και αλλάζει τη σειρά των κομματιών σε ένα playlist. Στο Aiptek που είχα έκανε πολύ καλή δουλειά, αλλά στο Sweex δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα… θα πρέπει να δοκιμάσω όλες τις διαφορετικές επιλογές (File Creation Time, FAT order, Filename κλπ) για να δω αν θα κάνω δουλειά.

UPDATE (19/05/10): Με τη χρήση της επιλογής FAT Order του ReOrganize! κατάφερα να αλλάξω τη σειρά αναπαραγωγής των κομματιών! Συνεπώς, κάθε φορά που φορ�
�ίζω τη συσκευή από το USB μπορώ να αλλάζω τη σειρά των κομματιών με τη χρήση του ReOrganize! Yoohoo!!

Συμπέρασμα: Εξαιρετική κατασκευή, πολύ καλά ακουστικά, καλή αυτονομία αλλά και εκνευριστικά bugs… τα οποία μένει να δω εάν θα μπορέσω να λύσω!

Advertisements

3 thoughts on “Gadget series – Sweex MP303 mp3 player

  1. Δεν είχα ιδέα ότι γίνεται αυτό! Ήδη έριξα μια ματιά και φαίνεται εξαιρετικό!
    Παρόλα αυτά, το Sweex δεν υποστηρίζεται προς το παρόν από ότι βλέπω… 😦

  2. Τελικά η μπαταρία τα έπαιξε εντελώς και πλέον είναι άχρηστο σαν mp3 player. Η μπαταρία είναι του τύπου PL032323 και δύσκολο να αλλάξει, καθώς θέλει κόλληση επάνω στην πλακέτα (και δεν αξίζει καν τον κόπο και τον χρόνο για αυτό). Ήδη πήρα ένα καινούριο mp3 player και ησύχασα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s