The rise and fall (of a laptop)


Τελικά τα νέα για την επισκευή του laptop μου δεν ήταν καλά: Μετά από μεγάλο διάστημα αναμονής πληροφορήθηκα ότι υπήρχε πρόβλημα με τον επεξεργαστή (και οδηγούσε στο πρόβλημα της μητρικής), ο οποίος επεξεργαστής όμως δεν υπήρχε πλέον στην αγορά ως ανταλλακτικό… αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μου επιστραφεί μεν όλο το ποσό της επισκευής από την εταιρεία αλλά να μείνω με ένα μη-λειτουργικό laptop μετά από σχεδόν 6 μήνες στο service!

Αναζητώντας πληροφορίες για το πρόβλημα του HP tx-1110us, ανακάλυψα ότι σειρές ολόκληρες φορητών της HP αντιμετωπίζουν προβλήματα λίγο μετά την λήξη της εγγύησης, προφανώς λόγω της πολύ χαμηλής ποιότητας κατασκευής. Πολλές πληροφορίες βρίσκονται διάσπαρτες στο διαδίκτυο (κυρίως σε fora & blogs) αλλά και συγκεντρωμένες στο http://hplies.com και στο youtube. Αποφάσισα λοιπόν να αποφύγω την αγορά HP. Η Acer δε μου έχει αφήσει και τις καλύτερες εντυπώσεις προς το παρόν, σε αντίθεση με την Asus και τη Dell. Επίσης η Toshiba μου φαίνεται πολύ αξιόπιστη και με διευρυμένη εγγύηση.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για laptop κάτω από €400, έπεσα σε ορισμένα μοντέλα της Dell, της Asus, της Lenovo και της Acer. Κοινά χαρακτηριστικά οι επεξεργαστές (κυρίως Celeron στα 1,9-2,2 GHz), τα 2GB RAM, οι σκληροί δίσκοι (160-250GB), οι κάρτες γραφικών (συνήθως Intel GMA 4500), η έλλειψη θύρας HDMI κλπ, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Από εκεί και πέρα έπαιζε ρόλο η κοινή γνώμη (των χρηστών) τόσο για την ποιότητα κατασκευής όσο και για το service.

Το μοντέλο της Dell (Dell Inspiron 1545 -Celeron 900) παρότι ήταν το πιο οικονομικό δεν είχε μικρόφωνο και webcam στον εξοπλισμό! Ήταν και από τα λίγα μοντέλα με μονοπύρηνο επεξεργαστή, οπότε το άφησα έξω από τη λίστα, παρά τα καλά λόγια που διάβασα για την Dell.

Από την Asus βρήκα στην ελληνική αγορά 2-3 μοντέλα αλλά μόνο από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και μόνο μετά από παραγγελία, οπότε τα άφησα στην άκρη κι αυτά. Επίσης πληροφορήθηκα ότι δεν υπάρχει επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία παρά μόνο εισαγωγείς…

Κατάφερα και βρήκα και 1-2 μοντέλα της Toshiba αλλά από το Pixmania, οπότε με τα μεταφορικά η τιμή ανέβαινε πάνω από τα €400. Επίσης σε αυτήν την περίπτωση (αγορά από εξωτερικό) τα πράγματα με την εγγύηση είναι ομιχλώδη και με οδήγησαν να απορρίψω και αυτή τη λύση.

Μια πολύ καλή λύση ήταν και το eMachine E525-312G25MN της Acer. Είχε όλα όσα ήθελα και ήμουν πολύ κοντά στο να το αγοράσω…αλλά ήρθε το Crazy Sunday του e-shop! Εκεί είδα το Lenovo Ideapad G550L-1 σε τιμή €369 και έκλεισα!

 

Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα: Τα κλασικά χαρακτηριστικά που προανέφερα (Celeron Dual Core @ 1,9GHz, 2GB RAM, 250GB δίσκο, GPU Intel GMA4500 κλπ), με το πλεονέκτημα ότι τα 2GB RAM είναι DDR3 (και όχι DDR2 όπως τα υπόλοιπα μοντέλα) στα 1066MHz (και όχι στα 800 όπως τα υπόλοιπα), γεγονός που του δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα στην ταχύτητα. Από την άλλη δεν έχει Card reader (προφανώς για να μειώσουν το κόστος) αλλά στους 6 μήνες που έχω το netbook, δεν έχω χρησιμοποιήσει το card reader του πάνω από 2-3 φορές, και αυτό για να δοκιμάσω το readyboost με κάρτες SD και αμφίβολα αποτελέσματα… Το κυριότερο πλεονέκτημά του όμως είναι τα “2 χρόνια άμεσης αντικατάστασης με καινούριο ή επιστροφή όλου του ποσού αγοράς από το e-shop.gr” !

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές: Φαίνεται στιβαρή κατασκευή, χωρίς τριξίματα στα πλαστικά, με ωραίο ματ (και όχι γυαλιστερό) υλικό γύρω από το πληκτρολόγιο, ωραία οθόνη, ακόμα και αριθμητικό πληκτρολόγιο που είναι σπάνιο για laptop (και όχι πολύ χρήσιμο, θα μπορούσα να πω). Φόρτισε κλειστό για περισσότερες από 12 ώρες, στη συνέχεια έγινε η αυτοματοποιημένη εγκατάσταση των Windows (Windows 7 Home Premium English) με ελάχιστες επεμβάσεις από την πλευρά μου. Ήρθε με αρκετά προγράμματα προεγκατεστημένα (π.χ. McAffee Internet Security, Adobe Reader, Office 2007 60-day trial, κάποια προγράμματα της Lenovo όπως το σύστημα για login με βάση την αναγνώριση προσώπου (!!) κλπ).

Στην ελάχιστη χρήση που του έκανα φαίνεται αρκετά γρήγορο, τουλάχιστον για τη δουλειά που το θέλω (επεξεργασία κειμένων, internet/emails, καμιά ταινιούλα κλπ). Προορίζεται για desktop replacement, αφού στο σπίτι δεν έχουμε πλέον χώρο για γραφείο και desktop μηχάνημα. Το laptop θα μπαινοβγαίνει σε ένα συρτάρι κ�
�θε φορά που το χρειαζόμαστε! Το ζόρι της καθημερινής δουλειάς θα εξακολουθήσει να πέφτει στο Acer 751h, που παρότι netbook με βγάζει ασπροπρόσωπο στις περισσότερες περιπτώσεις!

Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κ. Ματσούκα, υπεύθυνο του e-shop Αμαρουσίου για την άψογη συνεργασία μας: Μέσα σε μία ώρα είχα κάνει online την κράτηση/παραγγελία και το είχα παραλάβει από το κατάστημα γυρνώντας στο σπίτι! Εύχομαι αυτή η καλή εικόνα που σχημάτισα να διατηρηθεί και στις επόμενες συναλλαγές μας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s