Περί των μπαταριών λιθίου


Πλέον (σχεδόν) όλοι μας έχουμε στην κατοχή μας κάποια συσκευή που χρησιμοποιεί μπαταρία λιθίου, είτε είναι laptop/netbook, είτε κινητό-pda, είτε mp3 player. Ένα θέμα που προβληματίζει εμένα, όπως και αρκετούς άλλους φαντάζομαι είναι το πώς θα διατηρήσουμε την μπαταρία της συσκευής μας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Εγώ είχα συνηθίσει από τις μπαταρίες NiCd & NiMH να πραγματοποιώ κάθε φορά πλήρεις κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης. Επίσης, τους πρώτους μήνες που χρησιμοποιούσα laptop στο σπίτι, αφού φόρτιζα πλήρως την μπαταρία την έβγαζα από το laptop και δούλευα απευθείας με το τροφοδοτικό, για να αποφύγω τη συνεχή φόρτιση (ίσως και αποφόρτιση) καθώς και την υπερθέρμανση της μπαταρίας από το υπόλοιπο σύστημα.Οι απόψεις σχετικά με τη συντήρηση των μπαταριών λιθίου διίστανται. Σήμερα έπεσα επάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Lifehacker, το οποίο περιέχει και σημαντικά & εμπεριστατωμένα σχόλια χρηστών. Συνοπτικά αναφέρονται τα εξής:

  • Οι μπαταρίες λιθίου δεν πρέπει να αποφορτίζονται πλήρως: Καλό είναι να φορτίζονται πριν πέσουν κάτω από το 40%.
  • Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται πλήρεις κύκλοι φόρτισης-αποφόρτισης, καθώς τις βλάπτουν, μειώνοντας το φορτίο που μπορούν να κρατήσουν. Σύμφωνα με το προηγούμενο, πρέπει να φορτίζονται πριν πέσει το φορτίου τους κάτω από το 40%.
  • Δεν επηρεάζονται από τη συνεχή φόρτιση, δηλαδή όταν είναι μπριζωμένες συνεχώς. Τα κυκλώματά τους είναι αρκετά εξελιγμένα για να αποφεύγεται η υπερφόρτιση (overcharging).
  • Επηρεάζονται σημαντικά από τη θερμότητα που αναπτύσσεται στη συσκευή (ειδικά στα laptops/netbooks). Καλό είναι λοιπόν να αερίζεται ικανοποιητικά η συσκευή, έτσι ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανσή της και κατά συνέπεια η υπερθέρμανση της μπαταρίας.
  • Το καλύτερο λοιπόν είναι η συσκευή να μένει στην μπρίζα και η μπαταρία να φορτίζεται όσο το δυνατόν συχνότερα, αφού οι μπαταρίες λιθίου δεν εμφανίζουν το φαινόμενο μνήμης όπως οι μπαταρίες NiCd & NiMH.

Αυτά και άλλα πολλά αναφέρονται και επεξηγούνται από τεχνικούς (τουλάχιστον έτσι δηλώνουν!) στο άρθρο του Lifehacker.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s