Μια χαμένη (φωτογραφικά) βόλτα στην Αθήνα


Κατέβηκα το Σάββατο το απόγευμα μια βόλτα στην Αθήνα με την κοπέλα μου. Ο καιρός ήταν καλός παρά το αεράκι που φυσούσε και το κρύο που είχε πιάσει…τουλάχιστον είχε ήλιο!

Στο δρόμο προς το μετρό σκεφτόμουν αν έκανα καλά που δεν είχα πάρει μαζί μου την Olympus μου (Ε-300, στην τσαντούλα της μαζί με τους φακούς και τα λοιπά παρελκόμενα) . “Δεν πειράζει” σκέφτηκα, “πού να κουβαλάω την τσάντα τώρα, είναι βαριά… Θα γκρινιάζει και η κοπέλα μου που την παραμελώ και φωτογραφίζω αντί να χαρώ την ώρα που είμαστε μαζί”. Συνέχισα λοιπόν τον δρόμο μου, συναντηθήκαμε στο κέντρο λίγο πριν σουρουπώσει και αρχίσαμε να περπατάμε στη Σταδίου προς το Σύνταγμα.

Ο νόμος του Murphy βρήκε για άλλη μια φορά εφαρμογή στη ζωή μου όμως! Κάτι ωραία χρώματα του ουρανού στην Κλαυθμώνος, κάτι σκιές τα αγάλματα, κάτι ο κόσμος που πηγαινοερχόταν φορτωμένος με τα ψώνια του , το ψιλομετάνοιωσα που δεν την πήρα μαζί μου!

Άρχισε να ψιχαλίζει…σταθήκαμε για λίγο κάτω από ένα στέγαστρο περιμένοντας να κόψει το ψιλόβροχο. Χάζευα τον κόσμο που περπατούσε βιαστικός πλέον, τις ομπρέλες που άνοιγαν σιγά-σιγά, τις λιμνούλες δίπλα στο πεζοδρόμιο: Ιδανικά θέματα για φωτογραφία αλλά η μηχανή στο σπίτι, μέσα στην τσάντα της…

Αφού βαρεθήκαμε να περιμένουμε στο ίδιο σημείο, φύγαμε κι εμείς βιαστικά προς το Σύνταγμα αφού η βροχή όλο και δυνάμωνε. Κάτσαμε για λίγο στα McDonald’s να τσιμπήσουμε κάτι και να περιμένουμε μήπως κόψει η βροχή. Χάζευα τον κόσμο έξω από την τζαμαρία, τους αλλοδαπούς να μαζεύουν την πραμάτεια τους από τα πεζοδρόμια, τους βιαστικούς περαστικούς, τις ανοιχτές ομπρέλες, όμορφα θέματα για φωτογραφία, αλλά η μηχανή στο σπίτι, μέσα στην τσάντα της…

Τελικά έκοψε η βροχή, μπήκαμε στο μετρό χωρίς να έχουμε ευχαριστηθεί τη βόλτα μας και χωρίς να έχω βγάλει ούτε μία φωτογραφία! Όλα μου έφταιγαν μετά:

 • Η Olympus που δεν είχε κάνει πιο μικρή και ελαφριά την E-300 (όπως έκανε αργότερα την Ε-410!)
 • Η Olympus που δεν έχει βγάλει έναν pancake φακό όπως η Pentax, ώστε να μειωθεί κάπως το μέγεθος και το βάρος της Ε-300!
 • Η βιομηχανία των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών που έβγαλε μόλις μια TLR (τηλεμετρική – την Epson R-D1 Digital RangeFinder) , η οποία είναι μεν μικρή αλλά και πανάκριβη…
 • Η τεμπελιά μου που με κρατά μακρυά από τις αναλογικές μηχανές (βαριέμαι να μάθω τα βασικά…)
 • Η κοινωνία, που δεν μου δίνει την δυνατότητα να αγοράσω έστω μια αξιοπρεπή compact για τέτοιες περιπτώσεις ή έστω να ασχοληθώ με τις φιλμάτες (θέλει λεφτά η εμφάνιση των φιλμ…)

Το μόνο καλό της υπόθεσης ήταν η έκθεση φωτογραφίας του Τάσσου Παγώνη στο σταθμό μετρό του Συντάγματος, με τίτλο Σχήματα, Χρώματα, Χώματα“: Απλές και όμορφες φωτογραφίες, με εικόνες οικείες και ενδιαφέρουσα οπτική γωνία.

Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να μου φτιάξει τη διάθεση!

Advertisements

2 thoughts on “Μια χαμένη (φωτογραφικά) βόλτα στην Αθήνα

 1. TLR = twin lens reflex.
  RF = rangefinder.

  κάπου τα έμπλεξες, ε;

  …και η εμφάνιση των φιλμ δεν κοστίζει – ένα έγχρωμο 36άρι κοστίζει 1-1.5 ευρώ για εμφάνιση και contact, και ένα flatbed scanner που να μπορεί να σου δώσει αξιοπρεπή αποτελέσματα κοστίζει 150-200 ευρώ.

  αν εξαιρέσεις το εφάπαξ του scanner, δε μου φαίνεται ακριβό χόμπυ… και μία manual / aperture-priority τηλεμετρική (Olympus / Minolta / Canon / Yashica) με σταθερό φακό κοστίζει από 30 μέχρι 100 ευρώ στο ebay.

 2. E, αυτό μάλλον πάει στην τεμπελιά που σου έλεγα…είχα την εντύπωση ότι TLR και RF είναι το ίδιο πράγμα!! 😦
  Θα κάνω μια αναζήτηση στο google να δω διαφορές.

  Την τελευταία φορά (το καλοκαίρι) που έδωσα ένα 27άρι φιλμ (ναι, τόσες πόζες είχε, ήταν από αδιάβροχη μηχανή!) για εμφάνιση σε φωτογραφείο μέσα σε super-market έδωσα περίπου €9 για εμφάνιση/εκτύπωση. Το €1.5 που λες δεν μου φαίνεται ρεαλιστικό…

  Τα ποσά που μου λες δεν μου φαίνονται πολλά πάντως και βλέπω μου το που θα πιάσω δουλειά να ρχίζω τις επενδύσεις. Απλά η όλη διαδικασία (όπως το σκανάρισμα αρνητικών κλπ) μου είναι παντελώς άγνωστη οπότε θα χρειαστώ βοήθεια! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s